שני מפעילים סלולריים חדשים מירס ו-018 אקספון של מרתון טלקום יצטרפו ל- סלקום , פרטנר ו- פלאפון ויחלו להקים ב-2012
תשתית סלולרית משלהן.
שתי החברות זכו במכרז משרד התקשורת, אחרי שהתמודדו על שתי רצועות תדרי דור 3 בתחומי ה-2.1 גיגה-הרץ, המתאימים לפעילות סלולרית מתקדמת, מול קבוצת FREE ("הקבוצה הצרפתית"), של מיכאל גולן (בשיתוף גזבייה ניאל שחולל מהפיכת מחירים בשוק הצרפתי) וקבוצת סלקט תקשורת של מייקל גלפנד.
018 אקספון תשלם 710 מיליון שקל על התדר שלה, ומירס תשלם 705 מיליון שקל עבור התדר השני, יותר מפי 2 מהתשלום ההתחלתי ששילמו שלוש חברות הסלולר הנוכחיות תמורת תדרים לדור השלישי, לא כולל דמי רישיון שנתיים. ועם זאת, מדובר בסכומים שיופקדו כערבות במשרד התקשורת, ויושבו לחברות, אם יצליחו להגיע תוך 5 שנים לנתח שוק של לפחות 7% מהשוק הפרטי, בניכוי דמי רישיון של 10 מיליון שקל, וריבית.
הקבוצות האחרות פרשו משום שלא יכלו לעמוד בסכומים הגבוהים אליו הגיע המכרז. סלקט תקשורת פרשה כבר כשגובה המכרז הגיע ל-400 מיליון שקל.
מירס כבר פועלת כחברה סלולרית, ללא תדרים, וכעת תוכל להקים גם רשת בדור השלישי. הקידומות של המפעילים החדשים יהיו 053 ו-058, ומירס תוכל לשמור על הקידומת 057.
שר התקשורת משה כחלון, אמר בטרם פתיחת המכרז, כי בכך "תגיע לסיומה הרפורמה בשוק התקשורת שמטרתה הגברת התחרות בענף הסלולר. הרפורמה שהחלה לפני כשנה וחצי עם הכנסת המפעילים הוירטואלים, והמשיכה עם הסרת חסמי מעבר כמו הפחתת קנסות היציאה ו הפחתת דמי הקישוריות בתחילת השנה הנוכחית, תגיע לשיאה עם הכנסת מפעילים חדשים לשוק הסלולר.
"תוצאות המכרז צפויות לשנות את ענף הסלולר בישראל, שוק תחרותי יותר יוביל להוזלת מחירים בעשרות אחוזים, שיפור השירות המוצע לצרכנים וכמובן חידוש וקידמה טכנולוגית".
המחירים הגבוהים ששילמו מירס ו-018 אקספון מעידים עד כמה נחשקת היא הכניסה לשוק הסלולר עתיר הרווחים. מירס היתה זוכה צפויה, משום שלולא הזכייה, לא היתה לה עוד זכות קיום. מירס החלה כחברת בת של מוטורולה שסיפקה שירותי תקשורת אלחוטית. בשנות ה-90 הפכה לחברת סלולר, שמכשיריה משמשים גם כמכשיר קשר. אולם מירס היתה בסטגנציה בשנים האחרונות, בשל התיישנות הטכנולוגיה שלה.
כשמוטורולה החליטה למכור את מירס, היא נרכשה על-ידי חברת אלטיס העולמית של פטריק דרהי, משקיע צרפתי שהשתלט לאחרונה על חברת הכבלים HOT. כעת מסתמן שמירס ו-HOT יאחדו כוחות באספקת חבילות תקשורת, במחירים נמוכים.
עם ההודעה על הזכייה אמר מנכ"ל מירס, אברשה בורשטין: "אנו גאים ושמחים על ההזדמנות להקים רשת סלולארית חדשה בישראל; לצד ההשקעה בהקמת הרשת החדשה, נמשיך לתמוך ולפתח את פעילותה של רשת מירס הנוכחית לטובת לקוחותינו הנאמנים. תודה מיוחדת שלוחה להנהלת ועובדי מירס על המאמץ, הנחישות והמקצוענות ולפטריק דרהי על האמון בחברה ובעובדיה".
018 אקספון, ספקית אינטרנט ושיחות בינלאומית שייכת לאיש העסקים חזי בצלאל, הפועל בישראל באמצעות חברת קרני קפיטל. בצלאל רכש את 018 במרס 2010, כפלטפורמה לפעילות סלולרית, באמצעות חברת מרתון טלקום.
מכרז הסלולר לשני התדרים, שיזם שר התקשורת משה כחלון, נפתח הבוקר ב-10:00, בהליך תיחור שנערך דרך האינטרנט באמצעות מערכת המכרז הממוחשבת של החשב הכללי במשרד האוצר. זו הפעם הראשונה מאז 2001 שמתנהל מכרז כזה.
המציעים ישבו במהלך היום במטות שלהם מול עמדה ממוחשבת, כשהוועדה המחליטה ישבה במרכז המכרזים של מנהל הרכש הממשלתי. כל גוף הגיש הצעה לאחת מבין הרצועות העומדות למכרז, במחיר מינימום של 10 מיליון שקל, ויכל לשפר את הצעתו לעומת הצעת האחר ב-5 מיליון שקל תוך 10 דקות.
המכרז מהווה חלק מרפורמה משמעותית בשוק הסלולר הישראלי, אולם מספר נושאים נותרו עדיין ללא טיפול לדעת המפעילים החדשים, ביניהם מתן פטור להקמת מתקני גישה ויישום הנדידה הפנים הארצית.
גם המחירים והעלויות לצרכן של שירותי המפעילים החדשים עדיין לא נקבעו. בחלוקת התדרים החדשים, משרד התקשורת ביקש להוריד את המחירים לצרכן הפרטי, ולכן דאג שדרכם אל לב הצרכן הישראלי תהיה סוגה בשושנים שיקבלו מהמדינה.
המפעילים החדשים יידרשו לפרוס רשת משלהם, באופן הדרגתי, ויגיעו לכיסוי של 10% מהאוכלוסייה עד 1 בפברואר 2012. באזורים בהם לא יפרסו תשתית, המפעילים החדשים יוכלו לעשות שימוש בתשתית האנטנות של חברות הסלולר הוותיקות, (בדומה למפעילים הוירטואליים).
תוך 4 שנים, המפעילים יתבקשו להגיע לפריסה של 40%, ואז לפריסה של 90% תוך שבע שנים. שר התקשורת יוכל להאריך את כל אחת מהתקופות הללו פעם אחת נוספת, לתקופה שלא תעלה על 3 שנים.
מירס ו-018 אקספון יצטרפו למפעילים הווירטואלים (מפעילים שיפעלו על רשת סלולר קיימת) שכבר חתמו על הסכמים עם חברות הסלולר. חברת הטלקום של רמי לוי, ו-Free טלקום של שלמה שמלצר, שחתמו כל אחת בנפרד עם פלאפון; ואלון סלולר של דודי ויסמן שחתמה עם פרטנר.
אלון סלולר ו-FREE טלקום יפעלו במודל Full MVNO, כלומר מפעיל מפעיל וירטואלי עצמאי שרק רוכב על הרשת של המפעיל הסלולרי, וימכרו גם מכשירים. רמי לוי (שלא ימכור מכשירים) ו-365 טלקום של המשביר לצרכן, שגם היא תשתמש בשירותי פלאפון, אך במתכונת הדומה למודל ה-MVNR (מועדון ריטייל סלולארי וירטואלי).
|